Publiczna Szkoła Podstawowa im. Polskich Olimpijczyków w Krasnej

Jadłospis

 

Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego I Rady ( UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

SUBSTANCJE ZAWIERAJACE ALERGENY

1. Zboża zawierające gluten ( tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy) i produkty pochodne

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3.Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5.Orzeszki ziemne ( arachidowe) i produkty pochodne

6.Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy tj. migdały ,orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje ,orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne 

9. Seler zwyczajny i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/I w przeliczeniu na SO2

13. Łubin i produkty pochodne

14. Mięczaki i produkty pochodne